середу, 19 вересня 2012 р.

Як Тимошенко не давала грабувати Україну Фірташу



Досить дивно, що майже ніколи не згадується початок конфлікту між  головою уряду Ю.Тимошенко та головою РосУкрЕнерго Дмитром Фірташем, який трансформувався у газову війну в січні 2009 року і мав наслідком кримінальну справу проти Ю.Тимошенко у 2011

А варто просто пригадати, з чого почалося друге прем"єрство Ю.Тимошенко
На початку грудня 2007 тодішній міністр палива та енергетики Юрій Бойко здійснив заплановий візит до офісу Газпрому, де домовився з його головою О.Міллером про підвищення ціни рос.газу для України зі $135 до $179,5 за 1 тис. куб. м. Але ситуація на політичній арені в грудні 2007 кардинально змінилася: в наслідок дострокових виборів в парламенті утворилася нова коаліція, яка відправила уряд В.Януковича у відставку і сформувала новий уряд на чолі з Ю.Тимошенко
Не пройшло і місяця з моменту призначення нового прем"єра, як РосУкрЕнерго повідомило про те, що ціна газу для України вже не $179,5 а $314,7. Тоді уряд доклав чималих зусиль. щоб повернути вже домовлену в грудні ціну і в березні 2008 було укладено пряму угоду між Нафтогазом та Газпромом, яка повернула ціну $179,5 та повернула поставлені в січні-лютому обсяги палива за ціною $314,7 безпосередньо РосукрЕнерго.
Таким чином, в 2008 році завдяки діям прем"єра Тимошенко було повернуто до держбюджету

$(315-180) * 5 200 000 = $720 000 000

якщо я помилився в обрахунках, то виправте
:)

Добірка повідомлень з новин: тільки факти

04.12.2007
в центральному офісі ВАТ «Газпром» відбулася робоча зустріч голови правління Олексія Міллера і міністра палива та енергетики України Юрія Бойка. Сторони домовилися, що в 2008 році ціна газу на кордоні Росії й України становитиме 179,5 дол. за 1 тис. кубометрів. Про це УНІАН повідомили в Управлінні інформації ВАТ «Газпром».
http://www.unian.ua/news/224917-nazvali-novu-tsinu-gazu-1795-dolariv.html

18.12.2007
Юлія Тимошенко стає прем"єром і формує коаліційний Кабінет Міністрів

16.01.2008
RosUkrEnergo: газ для України - не туркменський, тому і дорожчий
Швейцарська компанія RosUkrEnergo AG у першому кварталі 2008 року постачатиме Україні зокрема російський газ для заповнення паливного балансу України у зв`язку зі скороченням обсягів поставки газу з Центральної і Середньої Азії. Про це говориться в повідомленні RosUkrEnergo з посиланням на виконавчого директора трейдингової компанії Костянтина Чуйченка, копію якого має в своєму розпорядженні УНІАН. "У січні цього року відбулося зниження обсягів поставки природного газу з Центральної і Середньої Азії у зв`язку з аномально холодною погодою. Зниження поставок відносно планових обсягів становить близько 40 млн. куб. м на добу", – говориться в повідомленні. У зв`язку з цим, для забезпечення безперебійних поставок природного газу і заповнення балансу газу України в січні 2008 року компанія RosUkrEnergo AG придбала російський газ відповідно до діючого контракту і формули ціни, узгодженої сторонами в січні 2006 року. "У першому кварталі поточного року ціна закупівлі російського газу, розрахована за формулою, становить 314,7 доларів США за 1000 куб. м. На 16 січня 2008 року обсяг російського газу, поставленого компанією RosUkrEnergo AG споживачам України, становив близько 740 млн. куб. м", – говориться в повідомленні.
http://www.unian.ua/news/231144-rosukrenergo-gaz-dlya-ukrajini-ne-turkmenskiy-tomu-i-dorojchiy.html
Медведєв: Україна продавала газ своїм споживачам удвічі дорожче
Через “структури, які нам невідомі"

Україна продавала газ своїм споживачам за завищеною вдвічі ціною, заявив у п`ятницю президент Росії Дмитро Медведєв на зустрічі з головою "Газпрому" Олексієм Міллером, яку транслювали російські телеканали. "Минулого року, коли ми постачали газ українським споживачам по 179,5 доларів (за тисячу кубометрів), цей самий газ український споживач одержував за ціною 320 доларів за тисячу кубометрів", - сказав глава російської держави. "І вся ця маржа осідала в кишенях структур, які нам невідомі, які, ймовірно, втілюють чиїсь корупційні інтереси. І гроші від цих операцій, ймовірно, використовувалися для досягнення політичної мети або для вирішення особистих проблем", - додав Медведєв. Він назвав цю ситуацію дуже сумною. "Це б`є по кишені звичайного українського споживача, людей, які нам небайдужі, близьким нам людям", - цитує президента РІА "Новости". Він переконаний, що українські споживачі повинні знати про те, що "Газпром" поставляв газ за однією ціною, а фактично їм продавався газ за подвійною ціною. Як повідомляв УНІАН ("Хтось в Україні прагне зберегти газових посередників", За "газовим конфліктом" стоїть намагання повернути посередників), питання щодо загрози повернення посередників протягом останнього тижня порушувалося як російськими, так і українськими офіційними особами. Довідка УНІАН. З 2006 року компанія RosUkrEnergo AG (Швейцарія) була ексклюзивним постачальником газу до України, реалізовуючи його українським споживачам через ЗАТ «УкрГаз-Енерго». 50% RosUkrEnergo належить російському газовому монополісту ВАТ «Газпром», 45% - українському бізнесмену Дмитру Фірташу, 5% - Івану Фурсіну.
http://www.unian.ua/news/294172-medvedev-ukrajina-prodavala-gaz-svojim-spojivacham-udvichi-dorojche.html

6 березня 2008
Тимошенко написала Президенту листа щодо ситуації у газовій сфері:
Я, як Прем’єр-міністр України, цілком погоджуюся з Вами і підтримую Вас у Вашому прагненні нормалізувати ситуацію на газовому ринку України, виключити будь-які непорозуміння. Також я підтримую і буду виконувати домовленості між Президентами України та Російської Федерації від 12 лютого у тій частині що стосуються доцільності негайної нормалізації стосунків між нашими країнами у газовій сфері.
Проте, Кабінет міністрів не може погодитися з деякими умовами цих домовленостей, а саме:
Закупівля в першому кварталі 2008 року російського природного газу за ціною 315,6 доларів США за тисячу кубометрів газу з попередньою предоплатою.
Заміна одного посередника іншим шляхом створення спільного підприємства (СП-2) для реалізації всього імпортованого та газу власного видобутку на внутрішньому ринку України.
Відсторонення НАК “Нафтогаз України” від можливості балансування та розподілу газу на внутрішньому ринку України шляхом укладання угод та постачання газу СП-1 (імпортером газу) та СП-2.
Реалізація цих умов, на переконання Уряду, керівництва НАК “Нафтогаз України” та незалежних експертів, призведе до збереження корупційних схем та зловживань, банкрутства НАК “Нафтогаз України” і буде суперечити національним інтересам.
http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=116809364

Москва. 13 марта. INTERFAX.RU - Председатель правления ОАО "Газпром" Алексей Миллер и председатель правления НАК "Нафтогаз Украины" Олег Дубина подписали соглашение о развитии отношений в газовой сфере, сообщает "Интерфакс".
В соответствии с соглашением, с марта по декабрь 2008 г., в Украину будет поставлен газ центрально- и среднеазиатского происхождения в объеме не менее 49,8 млрд кубометров по цене $179,5 за 1 тыс. кубометров. Покупателем газа на границе с Украиной будет НАК "Нафтогаз Украины". При этом поставки среднеазиатского газа в январе-феврале в объеме 5,2 млрд кубометров будут полностью оформлены и оплачены по контрактам RosUkrEnеrgo и "УкрГазЭнерго".
Дополнительно к объемам центрально- и среднеазиатского газа, НАК "Нафтогаз Украины" оформит с RosUkrEnеrgo контракт купли-продажи российского газа, поставленного в Украину в январе-феврале 2008 г., по базовой цене $315 за 1 тыс. кубометров, расчеты по которому могут быть осуществлены путем возврата соответствующих объемов газа.
http://interfax.ru/news.asp?id=4251&sec=1447

Угода між Нафтогазом і Газпромом від 12 березня 2008 (документ):




Немає коментарів:

Дописати коментар