понеділок, 24 вересня 2012 р.

Чому Віктор Ющенко зірвав газові переговори 31.12.2008



Отже, ми зупинилися у своєму дослідженні показів Віктора Ющенка на суді проти Ю.Тимошенко щодо зриву переговорів 31.12.2008 на нещодавному інтерв"ю Дмитра Фірташа.
Нагадаємо його зміст: "Что он (В.Ющенко - прим. ред.)  сделал: он сказал, ребята, вот вы нам вот так не будете менять, и мы родиной торговать не будем. Газ – это газ. Это бизнес, но мы считаем, что цена для нас вот такая должна быть. Вот транспорт, вот цена, вот мы готовы заплатить 190-200 долларов. Больше мы вам не заплатим. Он их обосновал. Да, я ему советовал, но я был прав. Я ему показал, сколько стоит в Европе, я отнял все транспорты и сказал: вот максимальная цена, на которую вы можете согласиться. Он попросил экспертов, поехал в Европу. Он кроме моих слов, ты же понимаешь, он ведь президент, он мне мало верил. Он собрал, все, что мог. Он сам был уверен в том, что это правильно. И он сказал: ребята, или буде такая цена, или не будет. Он задал вопрос: газ в подземке есть? Есть. Если мы начнем воевать, какая будет история? Я с ним просидел три дня. Это был такой горящий вопрос, и он сильно считал, что я специалист в этом деле. Он со всеми разговаривал, но со мной он провел много времени. Для него это были ключевые решения. Я ему сказал простую вещь: цена такая-то, газ в подземке у тебя есть. Ты принимаешь решения, не я. Для того, чтобы его принять, ты должен понимать, что если ты не отключишь промышленность, ты не проживешь. Играться в то, что мы начнем куда-то давать газ, там Румынии или еще кому-то и параллельно отдавать его еще и на промышленность, то мы умрем. Но если мы остановимся и все осушим, то до конца отопительного сезона вопросов нету. Страна будет теплая, все будет хорошо.
Он это решение принял, Россия полностью перекрыла кран
."
http://versii.com/news/290916/
http://versii.com/files/111.mp3

Можливо Дмитро Фірташ зумисно дезінформує суспільство? Але нещодавне інтерв"ю Дмитра Фірташа дивним чином збігається з інформацією від Ігоря Бакая, яку той озвучив російським ЗМІ ще 29 січня 2009 року: "Ющенко считал, что цена для Украины должна быть ниже 200 долларов (за тысячу кубометров), потому что ему сказали, что в Европе "Газпром" торгует по 250 долларов. Ющенко считал, что у Украины есть время торговаться: "Нафтогаз" ему представил расчеты, что Украине надолго хватит своего газа из ПХГ - ведь потребление из-за кризиса сократилось. Давайте заставим менеджеров "Газпрома" поехать в Брюссель на публичные слушания, пусть он раскроет цены... Газпром показал цены в нескольких контрактах: от 400 долларов до 450 долларов - и стал требовать от Украины 450 долларов. "Вы хотели в Брюссель? Мы поехали. Вы просили, чтобы вам показали контракты? Мы показали!" "
РИА Новости http://ria.ru/gas_news/20090129/160401312.html

На підтвердження цієї версії свідчить виступ на брифінгу уповноваженого президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, який розповсюдила прес-служба президента В.Ющенка 25.12.2008:
"Соколовський нагадав, що відповідно до домовленостей президентів України та РФ у лютому 2008 року, для України ціна за газ складає 179,5 дол. за 1 тис. куб. м, що, в свою чергу, складає близько 50% від середньоєвропейської ціни (400 дол.) мінус вартість транзиту від кордонів України до пунктів передачі газу європейським споживачам. Крім того, за цими домовленостями та домовленостями на рівні прем'єрів двох країн у жовтні 2008 року, передбачається трирічний період поступового переходу від нинішньої до європейської формули ціноутворення (від 50% до 100%).
За словами Соколовського, на перший квартал 2009 року середньоєвропейська ціна прогнозується на рівні 300 доларів.
"Звідси виходить, що у першому кварталі 2009 року ціна газу для України мала б складати близько 150 доларів (при сьогоднішньому коефіцієнті 50% до середньоєвропейської)", – зазначив представник президента.
При цьому він додав, що до середини другого півріччя наступного року ціна на газ, прив'язана до нафтового кошика, суттєво знижуватиметься.
"За умови подальшого виходу в четвертому кварталі на рівень цін першого кварталу 2009 року, середньорічна ціна для України мала б складати менше 100 доларів за 1 тис. кубометрів", – наголосив Соколовський."
http://www.pravda.com.ua/news/2008/11/25/3619251/

Підсумовиючи вищенаведене, простий аналіз фактів не може не привести до логічного висновку про те, що вочевидь президент Віктор Ющенко був дезінформований Дмитром Фірташем стосовно цінової політики Газпрому в Європі і саме це стало причиною того, що Віктор Ющенко заборонив голові НАК Нафтогаз підписувати газову угоду 31 грудня 2008 на умовах "ціна 235 доларів, тариф на транзит 1,8 долара".
Коли ж українська делегація в Брюселі 10.01.2009 зіткнулася з офіційною інформацією від Газпрому щодо законтрактованих цін для європейських країн, за словами голови НАК Нафтогазу О.Дубіни, українській стороні навіть не дали викласти свою позицію по цьому питанню: "... в Брюселі, коли ми приїхали своєю делегацією, нам дали тоді 3 хвилини, Росія потім виступала 25 хвилин, а на те, щоб ми пояснили ситуацію щодо тієї інформації, що надала Росія, у нас не було змоги взагалі..."
http://www.youtube.com/watch?v=utO2wVwg4HQ
Таким чином, в української сторони на той момент реально не залишилося аргументів щодо отримання підтримки з боку європейських країн. Фактично тоді в січні 2009 року Україна опиналася під подвійним тиском з боку ЄС та Росії: Європа вимагала негайного відновлення транзиту, а Росія - узгодження нової цінової політики. І це питання до того ж ускладнювалося передаварійним станом газотранспортної системи України.