понеділок, 3 жовтня 2011 р.

Тимошенко про стан крайньої необхідності у січні 2009


Я думаю, що з причинами все зрозуміло, тому що російська сторона вийшла із стану спокою тоді, коли ми їх весь 2008 рік, починаючи з меморандуму, і закінчуючи запарафованими угодами, дотискали, що треба РосУкрЕнерго прибрати, і пояснювали російській стороні, що РосУкрЕнерго - це ганебна пляма на репутації російського керівництва, коли ми пояснювали їм, що треба видаляти цю корупцію, тому що є спеціальний звіт неурядової міжнародної організації, яка прямо написала, що РосУкрЕнерго - це тіньова корупція України і не тільки.
Це не Україна, це міжнародний звіт неурядової організації. … тому ми дотиснули Росію, вони погодились прибрати РосУкрЕнерго, вони погодились нам дати ще пільгову ціну на газ 235, вони погодились дати нам плату за транзит 1,8.
І коли після того, щоб замість того, щоб підняти руку, опустити ручку, поставити підпис Дубина вибачається і від’їжджає, і каже, що президент країни заборонив підписувати ці контракти, то виникає питання: що мусила робити російська сторона? Вони вийшли із стану спокою, і вони сказали, що якщо вам це не потрібно, то нам воно теж не потрібно.
Тому вони одразу оголосили ціну 320 для того, що вже вдарити так вдарити, а потім до 1 січня ця ціна транспортувалась, до 17 січня, вона вже оголошувалась публічно тисячу разів, у розмірі 450. тому коли я приїхала долати газову кризу 17 числа – Європа без газу, Україна без газу, ціна оголошена 450, всі попередні домовленості повністю анульовані, нас не хочуть бачити і не хочуть з нами розмовляти, всі розмови президентів Медвєдєва і Ющенка завершились Буковеллю.
Тобто, насправді, ситуація патова. І кожен день в уряді України знаходяться урядові делегації всіх європейських країн, які чомусь залишились без газу. І я як прем’єр кожен день по 2-3 делегації зустрічаю на чолі з прем’єрами у своєму кабінеті, і вони мені пояснюють на своїх національних мовах що вони думають про Україну, що вони думають про всіх нас і про "РосУкрЕнерго".
Тепер я хотіла би трошечки, знову ж, матеріалами справи, які є у вас, спростувати твердження, що якби-то не треба було їхати 17 числа і врегульовувати газову кризу, тому що ми могли спокійно 2 місяці бути без російського газу, Європа теж без російського газу. Посиділи б поговорили б там, нехай би воно так йшло, як йшло, все нормально. Мене, чесно кажучи, лякає такий підхід до справи.
Те, що про це може говорити Прокуратура, те, що про це говорити РосУкрЕнерго, і всі, хто оплачувався РосУкрЕнерго для мене це не дивно. Тому що для них у той час було єдино правильним зірвати всі наші переговори. І, взагалі, туди не їхати. І тоді б не було варіанту, треба було б повертатися до РосУкрЕнерго за будь-яку ціну. Тому люди, які в тіньовому варіанті оплачувалися РосУкрЕнерго, це всі політики самого високого рівня в Україні, вони робили все для того, щоб я не поїхала цю кризу залагоджувати. Їм треба було, щоб все це закінчилося знову РосУкрЕнерго.
А я тепер хочу послатися на матеріали кримінальної справи, і сказати що було насправді. І в першу чергу це у нас покази пана Марчука, який в той час очолював Укртрансга". Покази Марчука були повторені практично слово в слово у судовому процесі. Я зараз спробую буквально послатися на цитати. Том 1 аркуш 105-111, покази Дубини, де сказано, що 1 січня 2009 року російська сторона повністю зупинила подачу природного газу для України. Покази Марчука: він підтвердив під присягою, я прошу, звернуть увагу на ці цифри. Це не домисли дилетантів або корупціонерів, а це реальні цифри. Він підтвердив, що добова потреба України в природному газі з 1 січня 2009 року, коли припинили постачання газу була щоденно 350 млн. кубічних метрів. Це матеріали справи. Якщо ви вважаєте, що я цифру даю некоректну, піднімайте покази Марчука і його свідчення. А вся система власного видобутку, разом з газом, який можливо було піднімати із сховищ, тобто, власний видобуток України плюс те, що реально технічно можна викачати зі сховищ – це 220 млн. кубічних метрів. 350 і 220 можна порівняти?
Третина споживачів України з першого дня була без газу. Що це за третина:? Це всі хімічні підприємства, металургійні, теплові електростанції, які споживали природний газ. Це значить, що вони всі працювали на рівні аварійної броні. Що таке аварійна броня? Це подається трошки газу, щоб просто не розморозити систему.
Це значить, що Україна по суті, вже не мала експорту. Ви знаєте, що експорт – це у нас металопродукція і хімія. Металургія і хімія це весь експорт. Так скажіть, ми могли 2 місяці тримати металургію, хімію і енергетику, яка споживає у нас на теплових електростанціях значну частину, без газу? І хто це сказав, що 2 місяці можна тримати всю країну без третини споживання природного газу? Покажіть мені цих людей, які під присягою давали цей абсурд? І коли вони за це будуть відповідати? Крім того, я вам повідомляю, що частина південних областей з першого дня була без газу і без тепла. Тому що технічно туди неможливо було подати. Треба було на 2 місяці залишити? На всю зиму? А європейські країни, в яких розмерзалися дитячі садочки, школи, лікарні – це що на 2 місяці треба було залишати?
Я зачитаю зараз цитати, які чітко зафіксовані ЗМІ, і які зараз можна підняти. Депутат Партії Регіонів Юрій Бойко. 15.01.2009 року заявив журналістам: "Україна знаходиться на межі техногенної катастрофи через низький тиск в українській газотранспортній системі. Газотранспортна система в Україні має ємність 1 млрд. Кубометрів газу, це 360 км. мереж, в яких підтримується робочий тиск у 75 атмосфер, це той тиск, при якому газотранспортна система безперебійно працює. Разом з тим, зараз в мережі знаходиться 850 млн. кубометрів газу, оскільки 150 млн. Вже відібрано і, відповідно, тиск критично впав" - це Бойко ваш "Якщо тиск впаде ще на 50-70 млн. кубометрів, то компресори зупиняться, автоматика спрацює, що призведе до повномасштабної техногенної катастрофи, яку заподіяла прем’єр Тимошенко ". "Економічна правда", 15.01.2009 року. помічайте собі, шановні прокурори, якщо ви хочете істину встановити.
Наступне. Київ, 15.01.2009 року – це розпал газової кризи – "РИА "Новости", лідер Партії регіонів Віктор Янукович – "…считает, что действующая украинская власть не предпринимает усилий для того, чтобы решить с Россией газовую проблему: "Газпром прекратил поставки газа потребителям Украины с 1 января из-за отсутствия контракта на 2009 год, а 7 января Россия полностью прекратила поставки газа в Европу" - это все Янукович, это не мои цитаты - "в результате многие европейские страны, прежде всего Восточной Европы, столкнулись с трудностями в обеспечении бытовых и промышленных потребителей газа, и вынуждены отключить дома от отопления и останавливать производство. Утром 13 января Газпром предпринял попыку возобновить транзит газа в Европу, однако в ГТС Украины газ так и не поступил. НАК уже третий день отказывает Газпрому в удовлетворении заявки на транзит. Безусловно, руководители государства, такие, как Тимошенко, если бы они понимали до конца что они сделали с государством, мне кажется, мы бы не видели сегодня ни одного из них в теплых кабинетах. Они все должны сидеть на диспетчерских пунктах России и решать сегодня вопрос поставок газа. Но мы из СМИ узнаем только, что состоялись телефонные разговоры. Почему они туда не едут? Почему не выполняют свои прямые обязанности? В телефонних разговорах ничего решить нельзя" - заявил Янукович.
Я не буду далі цитувати, тут ще є підшивка преси, вустами Партії регіонів, де говорять про те, що повністю зупинились металургійні підприємства, хімічні, що Тимошенко – злочинниця, яка свідомо це зробила і т.д. Я хочу сказати, що Партія регіонів, починаючи з того, як вони повернулись з новорічного відпочинку - 14,15, вся преса зірвалась, що Україна на межі техногенної катастрофи і треба терміново їхати і залагодити всі ці справи, там багато всього.
В той же час, проблема газових сховищ, полягає в тому, що із них не можливо відкачувати постійний щоденний обсяг газу, цю експертизу повинні були провести в прокуратурі. Це значить, що якщо 1 січня, ми мали можливість разом з власним видобутком мати 220 млн. куб. м. то потім кожен день на 15-20 млн. менше. Тому що так працюють газові сховища.
Це можуть не знати тільки дилетанти. І тому кожного дня ми втрачали з цих 350 млн. куб метрів, що потрібні, з цих 220, що залишались, ще втрачали кожного дня 10,15,20 в залежності від температури.
Тепер два документи. Матеріали справи, це те чутки, і не те, що вижимали з цих підлеглих, якісь покази біля цієї трибуни, це документ, яким потрібно користуватись. Коли ви питаєте – скільки було газу, скільки можна було протриматись? Я вам нагадую, що у Вас є ваші матеріали справи том 3 ст. 2 – офіційний документ підписаний Триколичем (В.Триколич - зам. голови правління НАК Нафтогаз), який говорить, ст. 2-3: "Протягом  1 - 19 січня 2009 критично зменшилося використання природнього газу промисловими споживачами, в основному - химічною та металургійною галузями. Вони знаходяться на межі зупинення. Ситуація, що склалася 1 - 19 січня є надзвичайною позаштатною і у нас відсутня можливість визначити час, на який би вистачило природнього газу кампанії, наявного в ПСГ для безаварійного та безперебійного забезпечення природнім газом споживачів України."
Які 2 місяці? Вам Триколич, який є фахівцем, цієї справи пише, що ніхто не міг сказати, коли рване ця система. Вам ваш Юрій Бойко, який тоді компрометував уряд, говорить, що ще день-два і була би повномасштабна техногенна катастрофа на газотранспортній системі. Що вам ще потрібно?
Є ще ваш документ – том 3 ст. 273, я цитую, це не мої домисли. Підписав її заступник директора Укртрансгазу з виробництва, прямий фахівець, який може сказати наскільки вистачило б газу і для чого – пан Тодоров. Цитую: "Хочемо зазначити, що ситуація. яка склалася протягом 1 - 19 січня 2009 року є аварійною та позаштатною, тому визначити час. на який би вистачило газу
кампанії, наявного в ПСГ, для безаварійного та безперебійного забезпечення, не можливо. (том 3 ст.273). Тут потрібно, щоб він ще дописав SOS, тому що я пам'ятаю, що там було. Я була кожні півгодини я була на зв'язку з диспетчерами, вони доповідали, що тиск в мережах падає. Ви вважаєте, що цих документів не достатньо, щоб сказати, що 2 місяці в Україні не було? Не достатньо цифр – 350 щоденне споживання, 220 це максимум, який був у перші дні, а потім падало все це. Це не достатньо, що сказати, що у нас не було і дня часу? Це в ваших матеріалах КС, які ви склали.
Я не хочу говорити про те, що Україна є прямими партнерами країн ЄС. А що таке партнер? Це країна, яка розуміє проблеми сусідів, яка не створює проблем сусідам, яка, якщо має можливість, то ці проблеми сусідів, як можна швидше закриває. Скажіть, якщо ми партнери країн ЄС, ми мали право 2 місяці, навіть, якщо би у нас було газу під саму зав'язку, тримати країни Європи без природного газу?
З Молдовою ми дружимо чи ні? У Молдови на лічильниках нуль. Ви знаєте, що ми Молдову забезпечували з наших газових сховищ. У Молдови – нуль. І саме тому що такі безвідповідальні губи, які можуть шльопати губами і розповідати, що 2 місяці можна тримати Європу і Україну без газу, саме завдяки ним, ми сьогодні в Україні маємо такий шабаш...
Давайте тоді порушимо від першого до останнього президента і прем'єра проти всіх кримінальні справи за те, що насправді, вони перебирають свої повноваження. У вашому обвинувальному висновку вказано, що Ющенко затвердив директиви. У вас не виникло питання, а які повноваження у Ющенка затверджувати директиви для "Нафтогазу"? Якщо у прем'єра немає, які у Ющенка повноваження? Немає ніяких. Тому що президенту прямо заборонено займатись економічними питаннями Конституцією України. І не тільки та, що була відкоригована, а і сьогодні це заборонено.

------------

В продовження теми:

Україна в лещатах Газпрому холодної зими 2009