неділю, 18 вересня 2011 р.

Хто зірвав переговори 31.12.2008. Зі стенограми виступу 7.09.2011


Обвинуваченням дуже викривлені події, що відбулись 30-31 грудня 2008 року, в тому числі, в м. Москві.
Зокрема, в обвинувальному висновку (абзац 3-5, сторінка 5) зазначається наступне:
"Станом на 31.12.2008 року українською стороною була узгоджена попередня домовленість між «Нафтогазом» та «Газпромом» про ціну природного газу для «Нафтогазу» у сумі 235 доларів за 1 тис. кубічних метри, та 1,8 долари за транзит російського газу через територію України, яка сторонами мала бути підписано 31 грудня 2008 року. Однак, 31.12.2008 року головою «Газпрому» Міллером було зроблено заяву у якій він оприлюднив кінцеву ціну на газ для «Нафтогазу» у сумі 320 доларів за 1 тис. кубічних метрів, а також повідомив про те, що контракт на поставку газу за ціною 235 доларів за 1 тис. кубічних метрів підписаний не буде. Після оприлюднення вказаної офіційної заяви «Газпрому», голова правління  «Нафтогазу» Дубина, вважаючи, що зазначена ціна є необґрунтовано високою, зібрав делегацію «Нафтогазу» та без підписання контракту повернувся до України, повідомивши про це Президента Ющенка та Прем‘єра Тимошенко".
Я можу Вам сказати, що події, які описані в обвинувальному висновку, не відповідають тому, що там відбувалось, про це є свідчення і у Дубини, у Діденка, в ЗМІ, у Турчинова, у більшості міністрів, які говорили правду. 
Дійсно, 30.12.2008 року українською стороною була узгоджена попередня домовленість між «Нафтогазом» та «Газпромом», дійсно була угоджена ціна 235 доларів за тис. кубічних метрів природного газу. Дійсно, розмір ставки плати за транзит в сумі 1,8 був погоджений за результатами  домовленості між «Нафтогзазом» і «Газпромом», і вони вже склали проект договору зі строком дії на 1 рік. Сторони мали це все, воно було запарафоване, це все вже лежало на столах у Дубини і Міллера, їм потрібно було тільки підняти руку і поставити підпис. І все, ніякої газової кризи в Україні ніколи би не було.
Але, те, що говорить слідство зараз в цьому висновку не  відповідає дійсності. Я можу сказати, що 31.12.2008 року головою правління «Газпрому» Міллером було зроблено офіційну заяву про кінцеву ціну на газ в сумі 320 доларів не просто так, а насправді для такої беззаперечно різкої зміни попередніх домовленостей (фактично за декілька годин!) повинні були б бути такі ж вагомі підстави, які  чомусь ігноруються обвинуваченням та фактично приховуються.
Зрозумійте, годину назад, всі готові були  підписати. Через годину Міллер робить заяву, що ціна 320. Такі вагомі підставі насправді існували та підтверджуються у всіх багаточисельних показах Дубини, я прямо цитую:
"враховуючи отриману від Міллера пропозицію про її суть, я доповів телефоном президенту Ющенко, (це мається на увазі контракт, який вони мусили підписати, він був за парафований). Я доповів Ющенку, який відразу заборонив підписувати контракти на зазначених умовах, оскільки вважав вказану ціну на газ занадто високою. Проте, я особисто вважав і при цьому доповів Ющенку, що така ціна є прийнятною для України в тих умовах, що склались на  кінець 2008 року. 31 грудня 2008 року, наскільки мені відомо, внаслідок телефонних розмов між президентом України Ющенком та президентом РФ Медведєвим через ЗМІ Міллером була оприлюднена кінцева ціна на газ для України. Враховуючи, що я вважав таку ціну завеликою, я зібрав делегацію «Нафтогаз» та ми повернулись до Києва без підписання контракту."
Іншими  словами Дубина в різних варіаціях, з різними відтінками, але він чітко сказав, що коли були повністю готові до підписання контракти, у нього відбулась телефонна розмова з Ющенком, Ющенко заборонив йому ці контракти підписувати і сказав, щоб він повертався до України. Дубина зайшов до кабінету, де знаходився Міллер, і де він мусив поставити підписи під контрактом і сказав Міллеру, Дубина, що його відкликає Ющенко, і заборонив йому підписувати ці контракти, вийшов з кабінету. Після цього відбулась розмова Медведєва з Ющенком, тому що Міллер відразу ж доповів Президенту Медведєву, Медведєв зв‘язався з Ющенком, у них відбулась розмова, Ющенко це підтвердив, і  Медведєв це підтвердив публічно, що Ющенко відкликав делегацію і після того Міллер вийшов і  сказав, що все, більше ми той контракт підписувати не будемо, тому що Україна  зберігає тіньову корпорацію «Росукренерго», з сьогоднішнього дня діє ціна 320. Ось так виникла ця криза, це знають всі урядовці, це знає Ющенко, Діденко, Міллер, Путін Дубина, Медведєв, всі знають, що Ющенко зірвав цей переговорний процес, підтримавши збереження «Росукренерго» на ринку. Ці покази Дубина підтвердив, будучи допитаний у судовому засіданні, де він сказав про те, коли йому задали вперше питання, він сказав, що Ющенко його відкликав. Але вже потім, коли почали розвиватись події і коли Міллер, оголосив ціну 320 доларів, Дубина передзвонив мені і каже: що робити, ціна 320? Я кажу: що сталось? Він каже: Ющенко мене відкликав. Я кажу: у зв‘язку з чим відкликав? Він каже: ви що не розумієте, чому він мене відкликав? Я питаю: і що зараз? А він каже: зараз ціна 320. Я кажу:  не вздумай це підписувати. Я не могла сказати підписуйте ціну 320, безумовно, ні.
Саме такі обставини виникнення газової кризи підтвердив тодішній віце-прем‘єр-міністр Турчинов, який у своїх свідченнях сказав так само про ці  викладені обставини. В показаннях  під час судового слідства тодішнім віце-прем‘єром  Турчиновим було уточнено, що відбувалось 31 грудня. Він сказав, що: "31 грудня 2008 року, була досягнута домовленість між «Газпромом» і «Нафтогазом» щодо підписання  угоди за достатньо низькою ціною, яка була фактично вдвічі менша ніж середньоєвропейські ціни – 235 доларів за тисячу кубометрів. Ця ціна влаштовувала Україну в цих складних умовах. Прем‘єр дала згоду, не заперечувала підписувати «Нафтогазу» на таких умовах контракт, все було готове для підписання, але ж 1 січня ми випадково зранку дізнались, (я маю на увазі, що це Турчинов дізнався, тому що я про це дізналась 31 грудня, коли мене Дубина поставив перед фактом, що все розвалилось і що він отримав ціну 320). 1 січня випадково дізнався весь інший уряд, що угоди не підписані, хоч дали добро на їх підписання. Чому? Ми зв‘язались з Дубиною, який пояснив, що Президент відкликав його терміново з переговорного процесу і Дубина відбув з переговорного процесу без пояснення російській стороні мотивів розриву переговорів. Після того, як українська сторона вийшла з переговорного процесу без будь-який пояснень, керівництво Росії це сприйняло як демарш і особисту образу, крім того, як бажання зберегти «Росукренерго», а в той час враховуючи, що «Росукренерго» заборгувало РФ більше 2 млрд. доларів, то Росія вже до «Росукренерго» ставилась не так поблажливо, як в 2004 році.
Також аналогічна позиція висвітлена в показаннях Міністра Кабміну Крупка, (покази є в справі), який вказав, що:
"між «Нафтогазом», (це цитата Крупка, він на той момент голова Секретаріату Кабміну), між «Нафтогазом» та «Газпромом» були досягнуті домовленості щодо умов, а саме головне, ціни на газ для України та умов транзиту газу до Європи. Цей договір вже був на стадії підписання, однак з невідомих мені причин 31.12. Дубина був  відкликаний з Росії за вказівкою Ющенко."
Тобто міністр Кабміну також володіє цією інформацією. Що послужило підґрунтям для  прийняття президентом такого рішення мені не відомо. Я вважаю, що таке рішення  було ключовим моментом для того, що у наступні дні виникла кризова ситуація в газовій сфері, переведення газової системи у реверсний режим та її перебування на межі  техногенної катастрофи. Жорстка позиція російської сторони щодо визначення ціни на газ в 450 доларів є саме наслідком відкликання президентом Ющенком Дубини 31.12. з невстановлених слідством причин.
У той же час в ЗМІ було розміщено ряд статей про відстоювання Ющенком «Росукренерго», яка на той час стала повним монополістом поставки та транзиту газу в Україну, про що я вже зазначала раніше з посиланням на відповідні матеріали справи та його безпосередню участь у зриві домовленостей. Зазначене підтвердив Дубина, зазначене підтвердили всі свідки, які були там. Зокрема, таке підтвердження видображено в публічних заявах керівництва РФ. Як вбачається з наведеного, усі ці  покази не суперечать один одному. Те, що говорив Дубина, Крупко, те саме повторюю я, говорив Діденко, говорили в публічних заявах Путін і Діденко. Тобто всі однаково охарактеризували причину зриву  підписання заздагеледь усіх узгоджених матеріалів.

Тому вважаю, що все вищенаведене у свої сукупності  спростовує покази Ющенка щодо його втручання в переговорний процес по укладанню газових угод та є підтвердженням того, що їм було надано неправдиві свідчення під присягою.

Покази Юлії Тимошенко p.18 07.09.2011
http://www.youtube.com/watch?v=4WwE2jbZxXk

Доповнення:

Премьер РФ В.Путин (прессконференция 8.01.2009):
"Все предыдущие годы мы сами закупали газ в среднеазиатских республиках - в Туркменистане, Казахстане и Узбекистане, - транзитировали этот газ по нашей территории и продавали его Украине. Он был достаточно дешевым ресурсом, и это, конечно, вызывало негативную реакцию среднеазиатских партнеров. И я скажу прямо: нам до сих пор удавалось покупать там дешевый газ, а с этого года это стало невозможно. Среднеазиатские страны перешли в отношениях с Россией на европейское ценообразование.
Не знаю, является ли это коммерческой тайной, но я скажу: в разных странах по-разному, но средняя цена среднеазиатского газа в этом году для самой России - 340 долларов за тысячу кубометров. Если посчитать стоимость доставки до границы Украины, это будет 375 долларов за тысячу кубометров. Тем не менее «Газпром» сделал суперльготное предложение украинским партнерам. Неудобно даже называть эту цифру, но я ее тоже назову - 250 долларов за тысячу кубометров газа. Почему говорю «неудобно»? Потому что потребители внутри России, конечно, спросят нас: с какой стати? Тем не менее «Газпром» на это пошел. И что вы думаете? Это предложение было отвергнуто, и по указанию президента Ющенко накануне 31 декабря прошлого года украинская делегация прервала переговоры и покинула Москву."

Премьер РФ В.Путин (прессконференция 17.01.2009):"Я лично предложил премьер-министру Украины: приезжайте, подписывайте контракт по 250 долларов за тысячу кубов, и мы дадим вам право реэкспорта, хрен с вами - та отказалась"

Із звіту ТСК ВРУ:
30 грудня 2008 року НАК «Нафтогаз України» підготував листа ВАТ «Газпром» за № 24-1152-6411, в якому повідомлялося, що «…на сьогоднішній день між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» не сформовані у повній мірі умови, які дозволяють здійснювати транзит природного газу ВАТ «Газпром» через територію України… У випадку непогодження у терміновому порядку умов транзиту і поставок газу, а також не підписання відповідних документів з 1 січня 2009 року у НАК «Нафтогаз України» відсутні легітимні підстави для прийняття у газотранспортну систему України природного газу, який поступає з території Російської Федерації, і його переміщення через митний кордон України. При надходженні у газотранспортну систему України такого газу він буде ідентифікований як газ невизначеного власника, що може привести до його вилучення (конфіскації) у відповідності до законодавства України…». Цей лист було вручено 31 грудня 2008 року Головою НАК «Нафтогаз України» голові Правління ВАТ «Газпром» О.Міллеру.
31 грудня 2008 року офіційний представник ВАТ «Газпром» С.Купріянов повідомив інформагентству «Інтерфакс», що заява «Нафтогазу України» про конфіскацію з 1 січня 2009 року газу, що надходить з Росії, і про відмову від гарантій його постачання в Європу, є грубим порушенням раніше досягнутих домовленостей і шантажем.

Із звіту ТСК ВРУ:
30 грудня 2008 року Міністерство палива та енергетики України підготувало позовну заяву про визнання недійсними змін та доповнень до Контракту щодо обсягів та умов транзиту російського природного газу територією України у 2003 – 2013 роках від 21.06.2002 р., яка зареєстрована у Господарському суді м. Києва 31 грудня 2008 року. Також 30 грудня 2008 року Міністерством палива та енергетики України подано заяву про забезпечення позову, в якій позивач (Мінпаливенерго) просить Господарський суд м. Києва до вирішення спору по суті заборонити НАК «Нафтогаз України», дочірній компанії «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз України» та будь-яким іншим особам надавати ВАТ «Газпром» послуги з транзиту природного газу територією України за тарифною ставкою транзиту 1,6 долара США за 1000 куб. м. 

Із звіту ТСК ВРУ:
На другому засіданні Тимчасової слідчої комісії, яке відбулось 15 січня 2009 року, Голова Правління НАК «Нафтогаз України» О.Дубина заявив: «І останні цифри, які ми обговорювали, це було 235 і 1,8, на яких ми начебто якось домовились. Потім був незрозумілий поворот. Зайшов Міллер і сказав: у нас пропозиція 250 і 1,7. О 9 годині 31-го я пішов з Газпрому.
Чому неприйнятним я вважаю 250 і 1,7 ?
250 дає подорожчання 70 доларів на 1000 куб. м, 6,4 газу технологічного, про який ми говорили, складає загальна сума близько 462 млн. доларів. залишити транзитну ставку 1,7 – це значить транзитом принести в країну 250 млн. доларів збитків. Цього я підписати не міг. На цьому все і зупинилось.
Другого числа прозвучала цифра 418, п’ятого числа прозвучала цифра вартості газу 450. Пішла більше політика і десятого числа, коли я повернувся з Москви, я зрозумів переговорів між Нафтогазом і Газпромом вже нема. Я вважаю, залишились політичні переговори, які можуть бути на рівні урядів чи президентів.»

Із звіту ТСК ВРУ:
31 грудня 2008  року о 15-30  планувався виліт Прем’єр-міністра України Ю.Тимошенко до Москви – за повідомленням керівника апарату КМУ М.Левінського. 0 16-15, коли українська делегація була на борту літака, Прем’єр-міністр України Ю.Тимошенко повідомила, що переговори у Москві закінчились нічим і візит не відбудеться. Агентство «Інтерфакс-Україна» також поширило інформацію про можливість візиту Прем’єр-міністра України Ю.Тимошенко до Москви  для підписання газового контракту, проте візит не відбувся.
Тимчасова слідча комісія з цього приводу звернулась до ДАП «Україна», яке здійснює авіаційне обслуговування вищих посадових осіб держави, з листом від 03.02.2009р. № 35-02/09, на який отримала відповідь, що термінове замовлення на організацію спеціального рейсу Київ – Москва (Внуково - 1) – Київ з головним пасажиром прем’єр-міністром України та супроводжуючою делегацією отримано о 18-40  30.12.2008. Рейс  було призначено на 10-00 за київським часом 31.12.2008, в подальшому від замовника рейсу надходила інформація про перенесення часу вильоту (на 11-30, на 15-00, на 16-00 тощо), потім від замовника отримана інформація про відміну рейсу.

Покази О.Дубіни на допиті 3.02.2011:
«Станом на 30 грудня 2008 року була узгоджена попередня домовленість про ціну природного газу для НАК „Нафтогаз України“ у 235 дол за тисячу кубометрів і про вартість транзиту у 1,8 дол за транспортування тисячі кубометрів газу на 100 км. Вказані умови були викладені на папері, а саме у проектах договору, які були узгоджені між юристами, фахівцями з української та російської сторони, тобто залишалося лише їх підписати. На той час, наскільки я пам"ятаю, ніяких директив уряду з приводу укладення договору між НАК "Нафтогаз України" та "Газпромом" на вказаних умовах не було. Президент України Ющенко В.А. усно забороняв підписувати контракт на таких умовах, оскільки вважав, що ціна газу занадто велика. Проте я особисто вважав, що така ціна є прийнятною для України в тих умовах.
31 грудня 2008 року наскільки мені відомо внаслідок телефонних розмов між Президентами України та Росії, а також між прем"єрами була оприлюднена кінцева ціна на газ 320 доларів США за 1 тисячу кубометрів. Тут уже я вважав. що така ціна є завеликою, тому зібрав делегацію НАК "Нафтогаз України" та ми поїхали додому без підписання контракту».

Глава РАО Газпром А.Миллер (interfax 20.01.2009):
"Да, действительно, в конце декабря премьер-министры России и Украины пришли к соглашению, и наши компании были готовы договориться о цене газа $235 за 1000 куб. м. при условии совместных экспортных операций с территории Украины, RosUkrEnergo тогда предложило покупать газ для Украины по цене $285". За счет этого компания рассчитывала остаться на рынке. Но несмотря на это, российская сторона от договоренностей по переходу на прямые контракты не отказалась. А 31 декабря, как вы знаете, президент Украины отозвал делегацию НАК "Нафтогаз Украины" с переговоров"

Покази на суді О.Дубіни (29.07.2011):
Тимошенко: "Скажіть, будь ласка: ви тільки що сказали про те, що 31 грудня ви вважали, що на базі попередніх переговорів, попередніх домовленностей, підписанного меморандуму в жовтні 2008 року склалася можливість підписати ціну на газ 235 і ціну на транзит - 1.8. Ви вважали такі умови вигідними для України на той час?”
Дубина: "Я б подписал бы. На один год я бы подписал такой контракт. Учитывая, что была политическая составляющая в стране, когда, извините, премьер-министр говорил одно, президент – другое, я бы эти условия подписал."
Тимошенко: "Як так сталося, що зірвалося це підписання 31-го грудня 2008-го року?"
Дубина: "Когда было объявлено, что нас такая цена не устраивает, то, опять же..., я не видел этих документов, но я могу утверждать очень чётко, что мне было сказано со стороны Миллера: "Ты сейчас говоришь о 235-ти. А у меня есть письмо RosUkrEnergo о том, что они готовы купить весь объём по 285. Со слов Ющенко. То есть это их ставка".
Тимошенко: “Скажіть, будь ласка: а ви взагалі знайомі з засновниками та керівниками компанії RosUkrEnergo? Як ви зустрічалися з ними, вели якісь діалоги?”
Дубина: “Да, я знаком. И встречался я с ним только в администрации президента.”
Тимошенко: “А де саме в адміністрації?”
Дубина: “Три раза в кабинете у Виктора Андреевича. Два раза в кабинете Балоги.”
Тимошенко: “Скажіть, будь ласка: Віктор Андрійович Ющенко підтримував компанію RosUkrEnergo?”
Дубина: “Ну, наверное, да. Больше да, чем нет.”
Кірєєв: “Свідок, скажіть, вам ця обставина відома особисто чи зі слів третіх осіб?”
Дубина: “Те, що підтримував? Я ж сказав "так". Більше так, чим ні. Так?”
Кірєєв: “Звідки ви про це знаєте?”
Дубина: “Я зустрічався з представниками RosUkrEnergo в кабінеті Віктора Андрійовича.”
Тимошенко: “Скажіть, будь ласка, як ви вважаєте. якщо би компанія РосУкрЕнерго в той час, коли була домовлена ціна 235 не запропонувала щоб зірвати переговори ціну 285, контракт був би підписаний?”
Дубина: “Я вважаю. що був би підписаний.”
Тимошенко: “Скажіть, будь ласка: Ющенко Віктор Андрійович відкликав вас 31-го грудня, щоб не дати вам підписати ці контракти?”
Дубина: “Так, він відкликав, щоб я не підписував ці контракти.”

Покази на суді В.Ющенка (17.08.2011):
Міллер 28-го у першій половині дня доповідає прем"єр-міністру Росії про результати переговорів з Україною. Відбувається в цей день телефонна розмова між перм"єр-міністром Росії та прем"єр-міністром України. Суть цієї розмови я думаю ви зможете встановити з належних сторін, але те, що публічно відомо я міг би лише повторити. В перший і єдиний раз російська сторона на офіційному рівні заявляє пропозицію українській стороні про ціну 250 за тисячу кубів російського газу, тариф 1,7 і недопущення реекспорту. Підкреслюю: це могла бути розмова тільки прем"єр-міністрів. Ніяка інша людина: ні Дубина, ні ті, хто біля Дубини не могли цю позицію прийняти до кінцевого рішення. Крім прем"єр-міністра України. Прем"єр-міністр України відхиляє пропозицію прем"єр-міністра Росії. Я наводжу слова Путіна: "Я лично предложил премьер-министру Украины: приезжайте, подписывайте контракт по 250 долларов за тысячу кубов и мы дадим вам право реэкспорта. Хрен с вами. Та отказалась". Оце та точка, з якої з 28 числа переговори пішли в зворотню сторону. після обіду Дубина заходе до Міллера, Міллер говорить: "Те. що ми пропонували як прийнятну ціну 250 долларів і тариф зберегти на рівні 1,7 прем"єр-міністр відхилила". Переговори зходять із позиції 250 і закінчуються драматично. Зрозуміло, що там вже шукать якихось компромісів 28-го числа урядовій делегації, вірніше НАК Нафтогазу не було можливо. На слідуючий день мені телефонує Дубина і каже: "Пан президент, у мене до вас є одне прохання: я отримав доручення прем"єр-міністра організувать її терміновий робочий візит до прем"єр-міністра Росії і до керівництва Газпрому. Я зробив належне звернення до Міллера, щоб той допоміг організувати цей візит і узгодив це питання з прем"єр-міністром Росії. Відповідь прем"єр-міністра Росії була така, що він не бажає зустрічатися з прем"єр-міністром України. Очевидно, таку реакцію робе і Міллер, що російська сторона не готова до зустрічі на вищому рівні. Ясно, що це повний зрив переговорів і Дубина просить мене щоб я знайшов спосіб якимось чином такий сигнал дать прем"єр-міністру, що у Росії склалася така атмосфера, при якій її не бажають бачити в Росії. Я йому кажу, що я цього робить не буду, бо це питання і не етичне і не правильне. Якщо є можливість зробить нам за ці два дні які залишилися до нового року будь який крок в сторону хоча би політичного пом"якшення цих н"юансів, його треба робить. Я знаю, що Юлія Володимирівна декілька разів поривалася зробити цей візит і навіть була в аеропорту. Але із той картини, що я вам говорю, безумовно цей візит не міг бути зреалізований по причині з російської сторони. Хоча суть прохання була така, шо якщо візит цей відбудеться, то прем"єр-міністр України просила передать, що "я прилечу і всё решу". Візиту цього не було, приходе слідуючий день, Дубина повертається з Москви, тому що два дні ніякого переговорного процесу немає, повне ігнорування, людська навіть приниза, людина там по коридору Газпрому ходе. Це його було рішення, по-людські я його розумію, чому він це зробив. Мені зрозуміло, що цей етап переговорів закінчується так, як він закінчується. Я 31-го зв"язуюся із прем"єр-міністром і кажу: "Юлія Володимирівна, нам треба зробити спільну заяву, раз така сітуація і показать нації і світу що сталося, чому переговори зірвані. І ми десь із 16-ї години 31-го числа працюєм над спільною заявою. Приблизно опів 12-ї ночі ця заява уже була узгоджена і підписана. В ніч на перше січня ми її оприлюднили.
...Що послужило причиною провалу переговорів. Я хотів би ще раз підкреслити, що це є відповідь на багато питань. Вона заключається в двох абзацах спільного документа, підписанного прем"єр-міністром та президентом. Це питання ціни. Нас не влаштовувала запропонована Росією ціна. Ніхто інший нам не заважав. Було головне - ціна не влаштовувала країну. Економічно обгрунтувать ціну 250 ніхто: ні прем"єр, ні Дубина, ні Господь Бог не могли в контексті кон"юктури газових цін грудня 2008 року. Тому у цій спільній заяві президент і прем"єр засвідчили: за нашими розрахунками, зробленними на підставі меморандуму на початку 2009 ціна на російський природній газ для України на українському кордоні повинна складати 201 доллар за тис кубів. Ставка транзиту теріторією України - не нижче 2 доларів за тис кубів на 100 км. "

Вівторок, 13 січня 2009, прес-конференція президента В.Ющенка
"31 грудня в районі 16:00 за московським часом ми знаходилися дуже близько до позитивного рішення... Переговори повинні були закінчуватися на рівні експертів, на рівні переговорних груп і мала була підписуватися угода... Очевидно, хтось намагався привнести сюди ще й політичний компонент. А прагматична частина була близька до позитивного рішення в районі 16 години. Сторони вийшли на перерву. Тоді залишалося неврегульованим тільки одне питання – компенсуючі фактори, малися на увазі ті 6,4 млрд. технологічного газу, які повинні бути враховані в балансі газу на 2009 рік", - зауважив Ющенко

В.Медведчук в интервью "Главкому" 13.07.12:
"Действительно, на каком-то этапе я участвовал в переговорах по вопросу достижения оптимальной цены на газ, который Украина приобретает у России. В течение 2008 года длились переговоры, которые вышли на 250 долларов за тысячу кубических метров.
Нам удалось снизить эту цену. И в конце декабря, а именно в ночь с 29 на 30 декабря, была достигнута договоренность о цене 235 долларов за тысячу кубических метров. 30 декабря об этом были проинформированы два человека в Москве, которые вели переговоры с нашей стороны. Один из них – руководитель «Нафтогаза» Олег Дубина. 30-го утром было доложено премьер-министру, были даны все команды закончить всё 31 декабря, потому что отчетный период начинался с 1 января. Премьер была готова вылететь в Москву для того, чтоб освятить подписание договоров - 235 долларов за тысячу кубических метров на 2 года. Почему на два года мы хотели договор? Потому что наступал 2009-й, в 2010-м у нас выборы президентские, не хотели устраивать перетягивание каната в канун президентских выборов.
Но уже 31 декабря все это сорвалось. Ющенко дал команду Дубине заявить ультиматум «Газпрому», и Дубина это сделал. Мне этот ультиматум прочитали по телефону в тот же день. Ющенко отозвал Дубину, которого премьер не могла найти в течение нескольких часов. После обеда представители российской стороны заявили: «Газ будет по 250, – приезжайте, подписывайте». Ющенко запретил Тимошенко дальше продолжать газовые переговоры."

Wikileaks: Міллеру не подобалося, що газову ціну Дубина погоджував з Ющенком
"Міллер також висловив сумнів, що його український колега, голова Нафтогазу Олег Дубина мав консультуватися з президентом Віктором Ющенком перед підписанням угоди", - написав посол США у Росії Джон Байєрлі.
"Міллер каже, що коли він змушував Дубину підписати контракт, який був погоджений двома сторонами, Дубина сказав йому, що якщо він не узгодить це з Ющенком спочатку, український президент його "знищить", - доповів посол.

Покази на суді екс-замголови СП О.Шлапака (15.08.2011):
"В ході переговорів. які тривали в розвиток цього меморандуму, ми отримали достатньо категоричну пропозицію російської сторони: 250 доларів вартість газу і залишається 1,7 вартість транзиту. Погодитися на це українська сторона відповідним чином не могла, я говорю зараз про президента Ющенка і, смію надіятися, що такої ж позиції притримувалася і прем"єр-міністр, оскільки на 1 січня ніяких контрактів підписано не було. В ту ж ніч вийшла спільна заява президента і прем"єра, де вони пояснили свою позицію, чому не були підписані ті угоди. Пояснення цього було саме таким, що на думку української сторони, якщо вже йти на поетапне підвищення ціни на газ і на транзит, ми повинні були виходити з ціни на газ 200 доларів і ціни на транзит 2 доллари на 100 км. А оскільки російська сторона відкинула ці домовленності і наполягала на своїх, контракти підписані не були. 1 січня Україна вступає в полосу непідписаних контрактів і так спочатку РФ зменшує поставки рос.газу в Україну а з 5 чи 6 січня припиняє поставки газу..."

Заявление Главы А.Миллера и официального представителя С.Куприянова РАО Газпром (vesti.ru 01.01.2009):
"В связи с отказом Украины от льготных условий поставки по цене 250 долларов "Газпром" будет осуществлять поставку газа на Украину с января по рыночной европейской цене 418 долларов за тысячу кубометров", - заявил председатель правления ОАО "Газпром" Алексей Миллер.
Официальный представитель "Газпрома" Сергей Куприянов отметил, что холдинг готов возобновить переговоры с Украиной по новому газовому соглашению, но украинская сторона пока не выражает желания приехать и сесть за стол переговоров. "Наши украинские коллеги на переговоры не приехали. В очередной раз мы убеждаемся в том, что нам это (переговоры – Вести.Ru) нужно больше, чем им", - заявил он в интервью информационному каналу "Вести". По словам Куприянова, у представителей "Нафтогаза" накануне не было полномочий подписывать контракт, а за несколько часов до Нового года они получили сигнал из Киева вообще прервать переговоры.

Заявление оф. представителя РАО Газпром С.Куприянова (10.01.2009):
"В целом, по складывающейся сейчас ситуации на переговорах с "Нафтогазом" Украины, у нас складывается впечатление, что дело далеко не в коммерческих условиях, не в ценах и не в тарифах, а в том, что на Украине есть определенные политические силы, которые заинтересованы в том, чтобы при любых условиях, с любыми издержками сохранить посредника во взаимоотношениях между "Газпромом" и "Нафтогазом", - сказал он.

"Интерфакс"
З ініціативи української сторони в середу ввечері відбулася телефонна розмова президента Росії Дмитра Медведєва з президентом України Віктором Ющенком
За словами Медведєва, ціна на газ повинна бути ринковою, "відповідати сформованому у Європі рівню цін на газ, і визначатися за формулою ціни".
"Жодних знижок і пільг не має бути взагалі", - заявив він.
Президент Росії зазначив, що боргова проблема не врегульована.
"Заборгованість повинна бути погашена українською стороною в повному обсязі й у найкоротший термін", - заявив він.